Změna webhostingu a redakčního systému

Protože jsem nedávno změnil webhosting, byl jsem více či méně donucen změnit i redakční systém, na kterém běží tento web. Po poměrně dlouhém období používání BlogEngine.NET jsem tak přešel na WordPress.

Důvodem pro změnu rozhodně nebyla má nespokojenost s BlogEngine.NET. Tento systém mi naprosto vyhovoval, zejména svou relativní jednoduchostí, přímočarostí a přitom univerzálností. Např. jako databázový backend můžete využívat jak standardní databáze typu MS SQL Server, MS SQL Server Express Ed., MySQL, tak ukládání dat do XML souborů. Nejste tak nuceni, hlavně u jednodušších webů, pořizovat k hostingu i databázové služby, mnohdy zahrnuté až do vyšších hostingových programů nebo nabízené jako služby za příplatek. Další výhodou, alespoň z mého pohledu, bylo to, v čem je BE.NET napsán a na jaké platformě běží – C#, ASP.NET, IIS. Tedy záležitosti, které mi něco říkají a mohl jsem si tak v případě potřeby celou řadu detailů “přiohnout” a upravit podle svého.

Naproti tomu WordPress (oproti BE.NET určitě řádově rozšířenější co se počtu instalací týče) je napsán v PHP, tedy jazyku, který mi nikdy nepřirostl k srdci. Sice jsem v něm už pár drobností zrealizoval, ale vždy až po velkém přemáhání a přemýšlení, jestli to nejde udělat jinak. Tím, že jsem začal používat WordPress se určitě můj postoj k PHP nezmění, nicméně říkám si, že si třeba trošinku rozšířím obzory. Samotný WordPress určitě není špatný systém, pokud to mohu posoudit za těch pár dní, co si s ním “hraju”. Za jeho obrovskou výhodu považuji takřka nepřeberné množství pluginů a šablon, které z WP dělají neuvěřitelně modulární systém (což samo o sobě určitě nic nevypovídá o kvalitě samotného WordPressu). Zatím to vypadá tak, že pokud nebudu potřebovat nějakou opravdovou specialitu ve funkčnosti WordPressu, určitě se mi dřív nebo později podaří najít již hotové a funkční řešení ve formě doplňku.

Komentáře jsou zamčeny.