Další investice do brněnské hvězdárny

Když se ke mě donesly v polovině roku 2010 první zprávy o plánované rekonstrukci brněnské hvězdárny, tehdy ještě pod názvem Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka, byl jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Různé náčrtky, vizualizace a grafické návrhy dávaly tušit, že se bude jednat o změnu, která posune hvězdárnu když ne na první, tak na jedno z předních míst v seznamu podobných zařízení v Evropě, co se vybavenosti a možností týče.

To, že po více než roční přestávce byla hvězdárna začátkem listopadu opět otevřena asi příznivci pohledů na noční nebe zaznamenali. Co však mohlo v předvánočním shonu uniknout pozornosti, ale rozhodně stojí za zmínku je informace, že po zmíněné celkové rekonstrukci za cca 100 mil. Kč je na obzoru další etapa její modernizace a vylepšování. Hvězdárna a planetárium Brno totiž získala další dotaci, tentokrát ve výši přibližně 50 mil. Kč, a to na vybudování digitálního planetária.

Vznikem přírodovědného digitária, jak zní oficiální název, dojde k posunu od „čistého“ planetária do polohy audiovizuálního nástroje, schopného prezentovat a popularizovat pokroky prakticky ve všech přírodních a technických vědách. Kromě klasických astronomických témat se tak budeme moci zúčastnit i prezentací ze světa biologie, fyziky mikrosvěta a mnoha jiných. O tom, že se bude jednat o multifunkční zařízení svědčí i to, že se počítá s pořádáním různých kulturních akcí, kupříkladu koncertů pod hvězdnou oblohou.

Nové planetárium/digitárium by mělo být v provozu od ledna roku 2013, samotná rekonstrukce stávající kopule planetária a všech technologií započne na podzim roku 2012.

Přiznám se, že jsem nově zrekonstruovanou hvězdárnu v Brně ještě nestihnul navštívit, ale stane se tak velmi brzy. Se synem a manželkou máme v plánu prohlédnout si ji začátkem ledna. Své dojmy se poté pokusím zhmotnit ve formě nějakého článečku.

Komentáře jsou zamčeny.